Különböző alkotókat kértünk fel, hogy készítsenek nekünk valamit, amit az AI színei vagy a logója inspirált. Az Amnestys alkotásaikat megvásárolhatjátok a Gödörben december 10-én, ezzel is támogatva munkánkat!

Mondjatok pár szót magatokról, miket készítetek, milyen anyagokat használtok és miért azokat?

CIRRHOPPRECYCLE: Újrahasznosítható pamut alapanyagból készítek puha, nemallergizáló kiegészítőket, ékszereket.

Cirrhopprecycle

 Szeretem a textilt, mert rengeteg lehetőség van benne – mi lehet jobb annál, mint valaminek, amit meguntak újra ritmust, kisugárzást, élettartamot adni. Az adott fonási, szövési, makramé és csomózási lehetőségeket ötvözöm saját ötletekkel.

MAMINVENT: Kopócs Éva vagyok, és Maminvent név alatt két és fél éve foglalkozom textilek újrahasznosításával. A trikóktól a jutazsákig szinte bármiből születhet valami teljesen más, az eredeti funkciójától megfosztott, új életet kapott darab. Az ékszereket, táskákat, és home decor termékeket három kisfiam mellett, és egyre gyakrabban az ő közreműködésükkel készítem.

fanka desgin

FANKA DESIGN: Vidám-színes meglepetéseketkészítek decoupage és más technikák alkalmazásával. Leggyakrabban tárolódoboz, vállfa, táblakép (vászonra vagy fára) formájában. De dekoráltam már a saját fehér cipőm is, igazából bármit, amihez kedvet kapok. Belefogtam egy régi fa könyvesszekrény felújításába is, de ez úgy néz ki hosszú folyamat lesz, mert a rengeteg határidős munka leköti a szabadidőm. Az alapanyagok változóak. Szeretem a natúr fa alapanyagokat. Szeretem, ha valamelyik alkotó csak újrahasznosít, de nálam ez nem minden esetben megoldható. Az elkészült tárgyaknál fontos, hogy személyre szóló legyen és használható is egyben.

BOHÓ QPAK ÉKSZER: Az általunk készített ékszerek, kiegészítők és dísztárgyak elsősorban használt fémkupakokból

Karkötő söröskupakból

készülnek, valamint kiegészítő-elemként is többnyire használt ékszereket, molinókat, régi szórólapokat, használt farmeranyagot és egyéb régi dísztárgyakat alkalmazunk. Munkáinkkal szeretnénk ötvözni az újrahasznosítás szemléletét, a kreativitást és a humort, valamint esetenként egy-egy olyan fontos ügy mellett is kiállunk, mint az emberi jogok vagy a környezetvédelem.

VADJUTKA: 2002 óta készítek ékszereket. Eleinte kisebb gyöngyökből, később a világ minden tájáról összegyűjtött egyedi gyöngyökből fűztem. A rogyasztott üveg ékszerekkel 2004-ben ismerkedtem meg, majd a következő főbb mérföldkő az volt, amikor 2008-ban elkezdtem fém alkatrészeket textillel kombinálni. Azóta is tart ez a szerelem: imádom a textilek sokszínűségét.

2012 nyara óta új technikával gazdagodtam: ötvös OKJ-s végzettséget szereztem és immár fémekkel, ezüsttel is dolgozom.

Csermákdesgin

CSERMÁKDESIGN: Különleges ékszereket készítek fémekből és más anyagokból. Az alumínium lett az egyik favoritom, mivel a speciális festékekkel különleges hatást lehet elérni rajta és olyan kis súlya van, hogy nem terheli meg a fület akkor sem, ha egész nap hordunk egy nagy méretű fülbevalót. Szeretek sokféle anyagot kipróbálni és ezeket kombinálni, például a fémeket fával, műbőrrel és olykor polymer clayt is használok.

Miért vállaltátok, hogy részt vesztek az "Tervezz fekete- sárgában" felkérésünkben?

CIRRHOPPRECYCLE: Hívott az Amnesty International – menni kell. Azt mondja: "Jobb gyertyát gyújtani, mint a sötétséget átkozni."....és én ezzel a kijelentéssel mélyen eggyé tudok válni.

MAMIVENT: Épp a gyermekeim, és a rájuk váró jövő miatt teszek eleget nagy örömmel az Amnesty International felhívásának, hiszen szeretném, hogy tudatos, elfogadó, és gondolkodó felnőttek legyenek. Ahogy elmesélhetjük nekik egy gép működését, úgy az emberi értékekről és a toleranciáról is beszélgethetünk velük.

Maminvent

FANKA DESIGN: Sajnos szükség van olyan szervezet(ek)re, mint az Amnesty International. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha igenis mindenki tudná, értené és nem kérdőjelezné meg mindazt, amiért küzdötök és működnötök kell. Akik a nyilvános kemény harcot felvállalják ezekben az ügyekben, munkájukat támogatni alkotással öröm és megtiszteltetés, így nem is volt kérdés bennem, hogy készítek-e valamit az adományestre.

BOHÓ QPAK ÉKSZER: Örömmel és szívesen teszünk felajánlást olyan alapvető érték mellett, mint az emberi jogok, amely jelenleg Magyarországon is számos tekintetben nagyobb figyelmet érdemelne.

VADJUTKA: Több alkalommal is tettem már eleget a felkéréseteknek, mert nagyon fontosnak tartom az ügyeteket.

Csermákdesgin

CSERMÁKDESIGN: Már az első ékszereim elkészítésénél fontos cél volt a fenntarthatóság és az esztétikai szépség megjelenítésénél tágabb célok követése. Azóta is ezen elvek szerint végzem alkotótevékenységemet, amibe beleillik a szervezet felkérése is.

Neked mit jelentenek az emberi jogok?

CIRRHOPPRECYCLE: Az emberi jogok számomra főleg a választás lehetőségét rejtik. Alapvető tiszteletet, mely minden emberi lényt megillet, a szabadsághoz való jogot, az élet egyetemessége alapján természetesen megillető hozzáállást, melyet manapság tipornak – ráadásul úgy, hogy nem is veszik észre.

MAMIVENT: Nálunk otthon az „azt kapsz, amit adsz” felfogás uralkodik, és próbáljuk az empátiát, illetve a különböző szempontok elfogadását szem előtt tartani. Úgy gondolom, a gyerekeim így nem lesznek kirekesztőek, de ha kell, kiállnak majd a saját vagy mások igazáért, és felismerik, hol van szükség a segítségükre.

FANKA DESIGN: Ennyire nehéz és összetett kérdést nagyon régen tettek fel. Olyan jogok csoportja, ami mindenkinek alanyi jogon jár, és ezek bármelyikét megsérteni bűn(cselekmény). Sajnos mindig lesznek a világban olyanok, akik ezt önző és önös érdekből megszegik, ezek ellen a cselekedetek ellen határozottan fel kell lépni, és azon kell lenni, hogy minél kisebb mértékben kaphassanak teret. Segítséget kell nyújtani azoknak, akiknek nem adják meg ezen jogokat és addig harcolni, amíg nem szereznek érvényt jogaiknak.

BOHÓ QPAK ÉKSZER: Mindketten szociális munkásként dolgozunk, már a pályaválasztásunknak is alapeleme, hogy nagyon fontos számunkra a tolerancia, az emberi jogok védelme. Nyitottságunk, a másság elfogadása, az előítélek elutasítása sokszor az ékszereinken felhasznált képek témájában is megjelenik.

VADJUTKA: Ha nem lennének jogaink, akkor a középkorban érezném magam. 

Vadjutka

CSERMÁKDESIGN: Az emberi jogok, mint minden embert megillető természetes jogok fontosak számomra, életem szerves részét képezik. Szerencsére olyan helyzetben vagyok, hogy nagy szabadságot élvezek az életem során, az ékszertervezés is szabadon választott utam volt, így kiemelkedően fontosak számomra, (még ha ilyen tudatosan nem is jut eszembe minden nap). Egy tökéletes világban mindenkinek legalább hozzám hasonló lehetőségei lennének és megadatnának azok a feltételek, hogy szabadon éljenek ezen jogaikkal. Elszomorít, ha a világ igazságtalanságaival szembesülök, úgy érzem mindannyiunknak törekednünk kell a világ tökéletesítésére.

***

Az Amnesty International Magyarország számára tervezett fekete-sárga alkotások megvásárolhatók december 10-én az Emberi Jogok Világnapján a Gödörben (Király utca 8-10.) 

A felkérésben résztvevő alkotók: 

Bejegyzés helye:Levélíró Maraton